4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Με το Mini Paceman στις ε.δ. του 12ου Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Ημερομηνία: 19 Μαρτίου
Αυτοκίνητο: Mini Paceman S
Οδηγός: Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης
Διαδρομή: Αθήνα-Ιτέα-Αθήνα
Χιλιόμετρα: 483

All about philosophy!

Το τελευταίο αποκύημα της Mini ακούει στο όνομα «Paceman». Στις ε.δ. του 12ου Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις γνωρίζουμε την έβδομη(!) εκδοχή της αρχικής ιδέας του ¶λεξ Ισιγόνι.

ΟΙ παραλλαγές στο ίδιο θέμα, που μας σερβίρονται σαν κάτι τελείως διαφορετικό, είναι τάση της εποχής, ή καλύτερα της τελευταίας δεκαετίας, με τους κατασκευαστές να προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές. Η άσκηση θα είχε νόημα αν η «διαφορετικότητα» είχε χαρακτήρα και μια -κάποια- «φιλοσοφία».
Από τη στιγμή που η Mini πέρασε στα χέρια της BMW, και μετά την αναβίωση του θρυλικού Cooper την περασμένη δεκαετία, η γερμανική εταιρεία έχει παρουσιάσει μία σειρά από προϊόντα βασισμένα στην ιδέα και τη σχεδίαση του Cooper, με μοντέλα κουπέ, κάμπριο, στέισον βάγκον και SUV. Σήμερα η Mini κάνει ακόμα ένα τολμηρό βήμα, παρουσιάζοντας την κουπέ έκδοση του Countryman, το Paceman. Για την ακρίβεια, και πάντα σύμφωνα με την BMW, είναι μοντέλο που συμπληρώνει το κενό ανάμεσα σε Cooper και Countryman, καλύπτοντας όσους επιθυμούσαν να απολαμβάνουν τα «σπορτίφ» χαρακτηριστικά του παραδοσιακού Mini, αλλά ήθελαν άνεση και χώρους αντίστοιχους με του Countryman. Στη διάθεσή μας είχαμε την έκδοση S με το υπερτροφοδοτούμενο σύνολο του Group, απόδοσης 184 ίππων, με κίνηση στους τέσσερις τροχούς! «Τετρακίνητο, τούρμπο, με σπορτίφ χαρακτηριστικά - και το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις είναι προ των πυλών;» Δε χρειάστηκε ιδιαίτερη σκέψη. Πήραμε το ωράριο του αγώνα και ξεκινήσαμε για την Ιτέα, όπου και θα χτυπά η καρδιά του 12ου Ιστορικού στις 15-19 Μαΐου.

Image maker
Ο 2ος σημαντικότερος αγώνας στη χώρα μας μετά το Ράλλυ Ακρόπολις θα έχει και φέτος μικτή μορφή. Θα είναι μικρότερος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της προσπάθειας μείωσης του κόστους, και έτσι οι συμμετέχοντες στην κατηγορία Sporting -εκεί που τα αυτοκίνητα κινούνται σε αγωνιστικούς ρυθμούς- θα διαγωνιστούν μόνο δύο ημέρες. Την πρώτη σε ασφάλτινες ειδικές που έχουμε συναντήσει στο Ράλλυ Λαμίας, και τη δεύτερη σε κλασικές διαδρομές πάνω από την Ιτέα, σε τιμημένα ακροπολικά χώματα. Το ραντεβού έχει δοθεί για νωρίς το πρωί, αφού το μεγάλο συνολικό μήκος του αγώνα δεν επιτρέπει καθυστέρηση.
Δεν έχουμε προλάβει να ξεκινήσουμε, και κόσμος έχει μαζευτεί γύρω από το Paceman, προσπαθώντας να εκμαιεύσει πληροφορίες. Αρέσει στους περισσότερους, κάτι που μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Το Paceman βασίζεται στο Countryman. Οι αλλαγές εντοπίζονται από την κολόνα και πίσω. Η οροφή χαμηλώνει, με το πίσω μέρος να χαρακτηρίζεται από πιο «χυτές» γραμμές σε σχέση με του Countryman, την ώρα που καινούργια και τελείως διαφορετικά είναι και τα πίσω φωτιστικά σώματα. Για να τονιστεί ο κουπέ χαρακτήρας, το μήκος είναι 20 χλστ. μεγαλύτερο, ενώ μικρότερο είναι το ύψος του κατά 13 χλστ., με το μεταξόνιο και το πλάτος ανάμεσά τους να είναι ίδιο. Κατά κάποιο τρόπο, θυμίζει BMW X6, ενώ κάποιοι ατυχώς σπεύδουν να το συγκρίνουν -αισθητικά- με το Evoque.
Με τον Θ.Η. δίπλα, και αφού απαντήσαμε σε μία σειρά ερωτήσεις, ξεκινάμε από την Αθήνα για το γνωστό μας Χάνι Ζαγκανά, που μαζί με την Παύλιανη και το Οινοχώρι θα αποτελέσουν το πρώτο ασφάλτινο μέρος του αγώνα. Στην εθνική οδό ο κινητήρας των 1.600 κ.εκ. δείχνει τις αρετές του, όντας ελαστικός και με τα επίπεδα θορύβου στην καμπίνα των επιβατών να διατηρούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η εικόνα στο εσωτερικό είναι ακριβώς ίδια με αυτήν που συναντά κανείς σε οποιοδήποτε Mini. Μοναδική διαφορά; Η αλλαγή στην τοποθέτηση των διακοπτών για τα ηλεκτρικά παράθυρα, που τοποθετήθηκαν -στη φυσιολογική τους θέση- στην πόρτα του οδηγού και, αντίστοιχα, του συνοδηγού. ¶ξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι χώροι στο εσωτερικό, όπως σε κάθε Mini εντέλει, δεν είναι αυτοί που θα ήθελε κάποιος με μεγάλες ανάγκες. Πίσω υπάρχουν μόλις δύο καθίσματα, με αποτέλεσμα το Paceman να είναι αποκλειστικά 2+2. Από εκεί και πέρα, η νέα σχεδίαση με την πιο χαμηλή οροφή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ύψους στο εσωτερικό, γεγονός που μειώνει το χώρο για τα κεφάλια των πίσω επιβατών. Προσπερνάμε και συνεχίζουμε προς Χάνι Ζαγκανά, προσελκύοντας πάντα τα βλέμματα στο πέρασμά μας, σε σημείο μάλιστα που αισθανόμαστε περίεργα!

Αθάνατη Λαμία!
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι όλοι οι αγώνες που διεξάγονται στη Λαμία έχουν πάντα μεγάλο οδηγικό ενδιαφέρον. Μοιάζει λες και όσοι ανέλαβαν αυτά τα χρόνια να σχεδιάσουν τη διαδρομή στην ευρύτερη περιοχή είχαν στην άκρη του μυαλού ιδανικές ειδικές διαδρομές, που έχουν τον τρόπο τους να μιλούν στην καρδιά του οδηγού. Μοιάζει αδύνατο να κινηθείς νωχελικά σε αυτούς, αφού θαρρείς ότι μια μαγική δύναμη σε ωθεί να πατήσεις το γκάζι. Τι άλλο παίζει ρόλο; Βεβαίως το φυσικό περιβάλλον, που, με κυρίαρχο το πράσινο, είναι σε «θεία» αρμονία με την άγρια ομορφιά των βουνών και των γκρεμών. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για ειδική διαδρομή, και ο φόβος της... χαράδρας είναι στο παιχνίδι! Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή των ασφάλτινων διαδρομών του 12ου Ιστορικού μόνο επιτυχημένη κρίνεται, και χαλάλι τα εκατοντάδες χιλιόμετρα απλής διαδρομής που πρέπει να κάνουν τα πληρώματα αλλά και οι θεατές που θα ανηφορίσουν για να παρακολουθήσουν την προσπάθειά τους. Εξάλλου, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εκδρομή, μακριά από τις φωνές και τους ήχους της πόλης, και για επίσκεψη σε χωριά όπως τη Γραβιά και την Παύλιανη.
Με τη διαδρομή να απλώνεται μπροστά μας και να προκαλεί, πατάμε το «μαγικό» κουμπί και η ένδειξη Sport ανάβει. Με 184 ίππους και τα 26 χλγμ. ροπής διαθέσιμα από τις 1.700 σ.α.λ., πιέζουμε και... δεν εντυπωσιαζόμαστε. Το βάρος του αυτοκινήτου και η τετρακίνηση «πνίγουν» το 1.600άρη υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα, που στην έκδοση Cooper S «βάζει φωτιά» στην άσφαλτο. Η ελαστικότητα είναι και πάλι το κύριο χαρακτηριστικό, χωρίς να εντυπωσιάζει με την απόδοσή του, δείχνοντας ράθυμο και νωχελικό, αλλά και χωρίς να διαθέτει το σπορ χαρακτήρα που θα περιμέναμε. Την παρτίδα σώζει η διαθέσιμη από χαμηλά ροπή.
Σε κάθε περίπτωση, αν ο χειριστής προσπαθήσει να κινηθεί πραγματικά γρήγορα, τότε θα πρέπει να είναι συνεχώς με το πόδι στο πάτωμα, γεγονός που παίζει το ρόλο του στον τομέα της κατανάλωσης. Για την ιστορία, η μέση τιμή στη διάρκεια της συμβίωσης μαζί του, και όχι μόνο στη διαδρομή, πιέζοντας στο όριο, άγγιξε τα 10,7 λίτρα. Ο κινητήρας μπορεί να μη βγάζει το σπορ χαρακτήρα που ήθελαν οι άνθρωποι της Mini, και όλο το βάρος παίζει στο πλαίσιο και το στήσιμο του Paceman. Οι τεχνικοί το εφοδίασαν με τη σπορ ανάρτηση που συναντάμε στο Countryman, η οποία ανήκει στο βασικό εξοπλισμό, με το αμάξωμα να χαμηλώνει σε σχέση με την έκδοση SUV. Παράλληλα, η νέα σχεδίαση είχε ως αποτέλεσμα να είναι πιο χαμηλά και το κέντρο βάρους, γεγονός που παίζει ρόλο στην οδική συμπεριφορά. Σε όλα αυτά προσθέστε την τετρακίνηση 4ALL, με την οποία και ήταν εφοδιασμένο το δικό μας (περίπτερο;_ Κ.Κ.).
Το αποτέλεσμα; Καμία σχέση με σπορ χαρακτήρα και αντίστοιχη... διάθεση. Υποστροφικό, δείχνει το... πάχος του. Η τάση στο όριο είναι να ανοίξει την τροχιά του. Η κίνηση και στους τέσσερις τροχούς δε δείχνει να βοηθά ιδιαίτερα, αφού το ηλεκτρομαγνητικό κεντρικό διαφορικό στέλνει την περισσότερη ισχύ στους εμπρός τροχούς. Την ίδια ώρα, η ανάρτηση με την -όπως αποδεικνύεται- μεγάλη διαδρομή μπορεί να αποσβένει τις περισσότερες ανωμαλίες, αλλά έχει αποτέλεσμα τις μεγάλες κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές. Και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το σύστημα διεύθυνσης που έχουμε λατρέψει στο Cooper S δεν είναι αντίστοιχο, παρουσιάζοντας υστέρηση απόκρισης και μία ηλεκτρική αίσθηση, ειδικότερα γύρω από την ευθεία. Σε γενικές γραμμές, περισσότερο δίνει την αίσθηση ενός SUV, όπως και το Countryman εξάλλου, και λιγότερο αυτή μιας σπορ κατασκευής όπως είναι το Cooper... Που αυτός ήταν και ο αρχικός στόχος της Mini. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο μέσος οδηγός δε θα συναντήσει πρόβλημα, αφού όλα τα παραπάνω θα εμφανιστούν στην περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να πιέσει και να κινηθεί κοντά στο όριο.

Ιερά χώματα...
Αφήνουμε πίσω τις ασφάλτινες ειδικές με προορισμό την Ιτέα, όπου θα ξεκινήσουν τις προσπάθειές τους τα πληρώματα και για το χωμάτινο σκέλος του 12ου Ιστορικού. Οι κάτοικοι της πόλης, μαθημένοι στους αγώνες, γνωρίζουν ήδη ότι στα μέσα Μαΐου η μαρίνα και η πόλη θα γεμίσουν από τον πολύχρωμο θίασο φορτηγών και αυτοκινήτων του ράλλυ. Είναι ενθουσιασμένοι και δεν το κρύβουν, και σίγουρα θα τους λείψει φέτος η απουσία του WRC όπως την είχαν συνηθίσει μέχρι πέρυσι. Στην περίπτωση των χωμάτινων ε.δ., το έργο της οργανωτικής επιτροπής ήταν επίσης εύκολο. Απλώς σημειώστε: Βωξίτες και Δροσοχώρι. Δε χρειάζονται άλλες συστάσεις, αφού πρόκειται για δύο από τις κορυφαίες ειδικές διαδρομές στη χώρα μας, αμφότερες αγαπημένες οδηγών και θεατών.
Μπορεί το Paceman να μην αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη εκτός δρόμου επιλογή, αλλά το πολύ καλό οδόστρωμα και το πατημένο χώμα των συγκεκριμένων ε.δ., σε συνδυασμό πάντα με την τετρακίνηση, μας ώθησαν να κινηθούμε και σε αυτού του είδους τις επιφάνειες. Αποκάλυψη! Στο φλατ χώμα στους Βωξίτες και στις Καρούτες, μεταμορφώνεται σε παιχνίδι. Με σύμμαχο την τετρακίνηση, μπορείς να το τοποθετείς νωρίτερα πριν από τη στροφή, διαγράφοντας μεγάλες τροχιές πλαγιολισθαίνοντας, και αφήνοντας πίσω τις όποιες υποστροφικές τάσεις μας ταλαιπώρησαν νωρίτερα! Η ροπή από τις χαμηλές στροφές βοηθά στην έξοδο, ενώ η πρόσφυση είναι ανέλπιστα υψηλού επιπέδου, δίνοντας εμπιστοσύνη στον οδηγό. Βέβαια, λίγο μετά και αφού το τερέν γίνει πιο... σκληρό, συνειδητοποιείς ότι η γενικότερη φιλοσοφία της κατασκευής δεν είναι αντίστοιχη με ενός SUV, με τη μικρότερη απόσταση από το έδαφος σε σχέση με του Countryman, αλλά και τη σπορ ανάρτηση να ταλαιπωρούνται από τις εγκάρσιες ανωμαλίες. Κάπου εκεί κόβεις ρυθμό και αναζητάς τον πιο κοντινό ασφαλτοστρωμένο δρόμο...
Επί τη ευκαιρία, αν μας ρωτούσατε σχετικά με το 12ο Ιστορικό Ακρόπολις, το χωμάτινο σκέλος θα παρακολουθούσαμε. Αυτή η επιφάνεια είναι στο DNA του Έλληνα θεατή, ενώ όσοι λιγότερο μυημένοι πολύ εύκολα θα μπορούσαν να συνδυάσουν την παρακολούθηση του αγώνα με μια εκδρομή τόσο στην Ιτέα όσο και στο υπέροχο Γαλαξίδι, που βρίσκεται σε απόσταση δέκα λεπτών.

Φιλοσοφία;
Ακολουθώντας τη διαδρομή, βάζουμε πλώρη για τον τερματισμό στην Αθήνα! Λύση που για κάποιους δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη, αφού, έπειτα από συνολικά 80 αγωνιστικά χιλιόμετρα, τα πληρώματα θα πρέπει να κάνουν άλλα 250 για να βρεθούν κάτω από τον Ιερό Βράχο, όπου και θα τερματίσουν. Πάντως, ο αγώνας έχει χαρακτήρα και ακροπολική φιλοσοφία, αν και το χωμάτινο σκέλος είναι αναγκαστικά μικρό σε μέγεθος, έτσι ώστε να προλάβουν τα αυτοκίνητα να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα. Από την πλευρά μας, θα θέλαμε περισσότερη αγωνιστική δράση... Όσο για το Paceman, έχει πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία, η οποία περιορίζεται στη σχεδίαση και στο στιλ. Η Mini ήθελε με το έβδομο μοντέλο της να καλύψει τους πελάτες που ήθελαν το στιλ και τα σπορ χαρακτηριστικά του Cooper, αλλά χρειάζονταν περισσότερους χώρους. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν έχει το χαρακτήρα του μικρού χάτσμπακ, ενώ το κόστος του είναι υψηλότερο από του πιο άνετου και ευρύχωρου Countryman (30.870 ευρώ το Paceman S 4ALL, αντί 29.520 ευρώ το Countryman S 4ALL). Πού απευθύνεται; Σε όλους όσοι το είδαν και το ερωτεύτηκαν σχεδιαστικά, αποδεχόμενοι τον εκκεντρικό του χαρακτήρα. Και, περιέργως, δεν ήταν λίγοι..._ Π. Τ.

«Μοιάζει αδύνατο να κινηθείς νωχελικά σε αυτούς τους δρόμους, αφού θαρρείς ότι μια μαγική δύναμη σε ωθεί να πατήσεις το γκάζι.»

«Αποκάλυψη! Στο φλατ χώμα στους Βωξίτες και στις Καρούτες, το Paceman μεταμορφώνεται σε παιχνίδι.»

Mini Paceman S
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.598 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 184 ίπποι/5.500 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 26,5 χλγμ./1.700 σ.α.λ.
ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 6 σχέσεων
ΚΙΝΗΣΗ Και στους τέσσερις τροχούς
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, αντιστρεπτική
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 4.115x1.786x1.552 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.596 χλστ.
*ΒΑΡΟΣ 1.425 κιλά
ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ 225/45/18
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ 8,1 δλ.
0-1.000 Μ. 28,6 δλ./185,2 χλμ./ώρα
50-80 ΧΛΜ./ΩΡΑ ΜΕ 3η 3,8 δλ.
80-110 ΧΛΜ./ΩΡΑ ΜΕ 4η 5,4 δλ.
120-140 ΧΛΜ./ΩΡΑ ΜΕ 5η 5,2 δλ.
120-140 ΧΛΜ./ΩΡΑ ΜΕ 6η 6,8 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 212 χλμ./ώρα
*ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 10,7 λίτρα/100 χλμ.

*Μετρήσεις 4Τ